Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíAbaxAbax carinatus

Abax carinatus

Abax carinatus Duftschmid, 1812
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: keeled abax
eurosibiřský (lesy mírného pásu) téměř ohrožený (NT)
Rod
Podčeleď
Pterostichinae
Velikost
14.5 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
lokální (6–15 zemí)
A

Popis

střevlíček (Abax carinatus) (~14 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Jarní noční střevlík lesní půdy, duben–červen. Téměř ohrožený kvůli fragmentaci a ztrátě pralesních stanovišť v ČR. Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Robust; nocturnal epigaeic predator; temperate forest dominant; Pterostichus+Poecilus

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 12 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 12 zemích: Česko, Chorvatsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko

Původ jména

carinatus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Near Threatened dle červeného seznamu

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie