nosatec jabloňový
Popis
Nosatec jabloňový (3,5–4,5 mm) je malý šedohnědý nosatec — hospodářsky nejvýznamnější broučí škůdce jabloní. Samičky kladou vajíčka do poupat; larvy se vyvíjejí v pupenu, který poté nevykvete a zschne jako typický hnědý slzovitý květ. Dospělci přezimují pod kůrou nebo v opadu. V ČR hojný v ovocnářských oblastech v celém území. Zákonem nechráněný.
Období výskytu
Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).
Hostitelské rostliny
Malus · Pyrus
Vývoj larvy
Určovací znaky
Flower/bud feeders; cotton boll weevil
Rozšíření
Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 27 zemích.
Výskyt v 27 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko
Původ jména
pomorum — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu
Výskyt ve střední Evropě
Málo dotčený (LC)
Ochrana
Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.
Externí odkazy
GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie