Brouci ČRČeleděvrubounovitíAphodiusAphodius ater

hnojník černý

Aphodius ater De Geer, 1774
anglicky: black aphodius
panonsko-stepní málo dotčený (LC)
Podčeleď
Scarabaeinae
Velikost
5.5 mm
Kategorie velikosti
malý (5–10 mm)
Aktivita
soumračná
Potrava
koprofág / býložravec
Vývoj larvy
humus, trus či tlející rostlinná hmota v půdě
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
létavý
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
A

Popis

hnojník (Aphodius ater) (~5 mm) je brouk čeledi Scarabaeidae. Larvy: humus, trus nebo tlející rostlinná hmota v půdě. Dospělci aktivní květen–srpen na teplých otevřených stanovištích. Soumračný; vázán na trus, mršiny nebo rozkládající se organickou hmotu. Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).

Hostitelské rostliny

trus

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda · trus
Délka vývoje
1-4 let

Určovací znaky

3-7-lamellate antennal club; fossorial protibia; 6 ventrites

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 27 zemích.

Výskyt v 27 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

ater — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Málo dotčený (LC)

Ochrana

Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie