Brouci ČRČeleděvrubounovitíAphodiusAphodius testudinarius

Aphodius testudinarius

Aphodius testudinarius (W. Schmidt, 1840)
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: tortoise-back aphodius
panonsko-stepní téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Aphodiinae
Velikost
7 mm
Kategorie velikosti
malý (5–10 mm)
Aktivita
soumračná
Potrava
koprofág / býložravec
Vývoj larvy
humus, trus či tlející rostlinná hmota v půdě
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
létavý
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
A

Popis

hnojník (Aphodius testudinarius) (~7 mm) je téměř ohrožený druh čeledi Scarabaeidae. Larvy: humus, trus nebo tlející rostlinná hmota v půdě. Dospělci aktivní květen–srpen na teplých otevřených stanovištích. Soumračný až noční vrubounovitý brouk. Téměř ohrožený kvůli úbytku pastvin a omezení pastvy dobytka. V ČR téměř ohrožený (NT); zákonem nechráněný.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).

Hostitelské rostliny

trus

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda · trus
Délka vývoje
1-4 let

Určovací znaky

3-7-lamellate antennal club; fossorial protibia; 6 ventrites

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 22 zemích.

Výskyt v 22 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Nizozemsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

testudinarius — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Near Threatened dle červeného seznamu

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie