Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíCarabusCarabus glabratus

střevlík hladký

Carabus glabratus
eurosibiřský (lesy) málo dotčený (LC)
Podčeleď
Carabinae
Velikost
28 mm
Kategorie velikosti
velký (20–40 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
vzácný (1–5 zemí)
C

Popis

Střevlík hladký (22–34 mm) je lesklý černý střevlík bez metalického lesku a bez výrazné skulptury krovek — ty jsou rovnoměrně matně rýhované. Obývá horské a podhorské bučiny a smíšené lesy. Nocturní predátor plžů a žížal. V ČR rozšířen zejména v horských oblastech (Šumava, Krkonoše, Jeseníky, Beskydy). Zákonem chráněn jako ohrožený.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (0 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda · dravec
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Notopleuron absent; 6 ventrites; stridulatory plectrum; filiform 11-seg. antennae; 5-5-5 tarsi; prognathous

Rozšíření

Rozšíření: EE, UA.

Výskyt v 3 zemích: Česko, Estonsko, Ukrajina

Původ jména

glabratus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Carabidae — nan

Ochrana

Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR. Zákonem nechráněný.

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie