Brouci ČRČeleděmandelinkovitíCrepidoderaCrepidodera plutus

Crepidodera plutus

Crepidodera plutus Latreille, 1804
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: willow flea beetle
eurosibiřský (travnaté biotopy) téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Galerucinae
Velikost
3.0 mm
Kategorie velikosti
velmi malý (2–5 mm)
Aktivita
denní
Potrava
býložravec
Vývoj larvy
pletivo listů, stonky či kořeny hostitelských rostlin
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
létavý
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
C

Popis

bleška (Crepidodera plutus) (~3 mm) je brouk čeledi Chrysomelidae. Larvy: pletivo listů, stonky nebo kořeny hostitelských rostlin. Dospělci aktivní květen–srpen na kvetoucích suchých nebo vlhkých trávnících. Denní býložravec. Téměř ohrožený kvůli intenzifikaci, opouštění nebo přeměně trávníků. Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).

Hostitelské rostliny

Salix

Vývoj larvy

Prostředí larvy
kořeny rostlin
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Jumping hindleg; enlarged metafemur; spring tendon

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 24 zemích.

Výskyt v 24 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

plutus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Near Threatened dle červeného seznamu

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

  • Crepidodera aurata

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie