Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíCychrusCychrus attenuatus

střevlík zúžený

Cychrus attenuatus Fabricius, 1792
anglicky: slender snail-hunter
eurosibiřský (lesy mírného pásu) málo dotčený (LC)
Podčeleď
Carabinae
Velikost
15.0 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
lokální (6–15 zemí)
C

Popis

Úzkoštítník (14–18 mm) je horský příbuzný úzkoštítníka nosatého s užším tělem. Stejně jako příbuzný druh je přizpůsoben k lovu hlemýžďů přímo v ulitě. Obývá horské lesy. V ČR vázán na horské a podhorské lesní oblasti. Zákonem chráněn jako ohrožený.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Hostitelské rostliny

Mollusca

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Large (15–65 mm); fused elytra in many spp.; sculptured foveae+carinae on elytra; Holarctic; Carabus-type

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 13 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 13 zemích: Česko, Francie, Itálie, Maďarsko, Norsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

attenuatus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Málo dotčený (LC)

Ochrana

Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie