stéblák silnohý
Popis
stéblák silnohý (~10 mm) je brouk čeledi Chrysomelidae. Larvy: pletivo listů, stonky nebo kořeny hostitelských rostlin. Dospělci aktivní květen–srpen na kvetoucích suchých nebo vlhkých trávnících. Denní býložravec. Téměř ohrožený kvůli intenzifikaci, opouštění nebo přeměně trávníků. Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).
Období výskytu
Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).
Hostitelské rostliny
Nuphar · Nymphaea
Vývoj larvy
Určovací znaky
Cryptotetramerous tarsi; herbivorous; 11-segmented antennae
Rozšíření
Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 25 zemích.
Výskyt v 25 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Švédsko, Švýcarsko
Původ jména
crassipes — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu
Výskyt ve střední Evropě
Near Threatened dle červeného seznamu
Ochrana
Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).
Podobné druhy
Pozor na záměnu s těmito druhy:
- Donacia dentata
Externí odkazy
GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie