Brouci ČRČeleděosmáčkovitíDryopsDryops griseus

Dryops griseus

Dryops griseus (Erichson, 1847)
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: grey dryops
eurosibiřský (vodní prostředí) téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Dryopinae
Velikost
4.5 mm
Kategorie velikosti
velmi malý (2–5 mm)
Aktivita
noční
Potrava
vodní býložravec
Vývoj larvy
ponořené dřevo / vodní substrát
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
omezená létavost
Rozšíření
vzácný (1–5 zemí)
D

Popis

nohatec (Dryops griseus) (~4 mm) je téměř ohrožený druh čeledi Dryopidae. Larvy: ponořené dřevo / vodní substrát. Dospělci aktivní celoročně ve stojatých vodách; overwinter in water or soil. Noční dravci/mrchožrouti. Vrchol rojení na jaře a na podzim. V ČR téměř ohrožený (NT); zákonem nechráněný.

Období výskytu

Dospělce lze potkat celoročně.

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (12 z 12).

Hostitelské rostliny

wood/aquatic

Vývoj larvy

Prostředí larvy
mrtvé dřevo · vodní prostředí
Délka vývoje
1-2 let

Určovací znaky

Dense hydrophobic pubescence; long tarsal claws; riparian; 5-5-5 tarsi

Rozšíření

Rozšíření: CZ, EE, UA.

Výskyt v 3 zemích: Česko, Estonsko, Ukrajina

Původ jména

griseus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

bioindikátor vodního prostředí

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie