Brouci ČRČeledětemnoštítníkovitíHallomenusHallomenus binotatus

Hallomenus binotatus

Hallomenus binotatus Quensel, 1790
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: twin-spotted hallomenus
eurosibiřský (lesy) téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Melandryinae
Velikost
5.0 mm
Kategorie velikosti
malý (5–10 mm)
Aktivita
noční
Potrava
houbožravec
Vývoj larvy
tlející dřevo / houby pod kůrou
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
létavý
Mrtvé dřevo
vázán na mrtvé dřevo (saproxylický)
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
H

Popis

lencovec (Hallomenus binotatus) (~5 mm) je brouk čeledi Melandryidae. Dospělci aktivní May–July na odumřelém dřevě a houbách ve starém listnatém lese. Téměř ohrožený kvůli úbytku saproxylických stanovišť. Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Hostitelské rostliny

choroše

Vývoj larvy

Prostředí larvy
houby a choroše · trouchnivějící dřevo
Vazba na dřevo
dřevní houby
Délka vývoje
1-2 let

Dřeviny: Fagus · Quercus · Picea

Určovací znaky

5-20 mm; tarsi 5-5-4; Tenebrionoidea

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 27 zemích.

Výskyt v 27 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

binotatus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

saproxylový druh

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie