Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíHarpalusHarpalus atratus

Harpalus atratus

Harpalus atratus Latreille, 1804
České jméno se dosud neustálilo
Euro-Siberian (open/meadow) málo dotčený (LC)
Podčeleď
Harpalinae
Velikost
12.0 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
lokální (6–15 zemí)
H

Popis

střevlík atratus (12.0 mm) je predátorský druh; dospělci i larvy loví jiný hmyz nebo bezobratlé. Larvy: PUDO.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (0 z 12).

Hostitelské rostliny

semena (i dravec)

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Granivorous; broad pronotum; ventral tarsal setae; Harpalus+Amara; mixed diet

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 11 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 12 zemích: Česko, Albánie, Bulharsko, Chorvatsko, Francie, Itálie, Severní Makedonie, Srbsko, Turecko, Černá Hora, Řecko, Španělsko

Původ jména

atratus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Málo dotčený (LC)

Ochrana

Zákonem nechráněný.

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie