Malthodes minimus
Popis
vojáček (~5 mm) je brouk čeledi Cantharidae. Larvy: půda a opad (dravci). Dospělci aktivní květen–srpen na kvetoucích trávnících. Denní býložravec nebo opylovač. Zákonem nechráněný; nedostatek dat pro hodnocení (DD).
Období výskytu
Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).
Vývoj larvy
Určovací znaky
Soft elytra; visible head; parallel-sided; last tarsal segment elongate
Rozšíření
Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 27 zemích.
Výskyt v 27 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko
Původ jména
minimus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu
Výskyt ve střední Evropě
Nedostatek dat (DD)
Ochrana
Zákonem nechráněný; nedostatek dat pro hodnocení (DD).
Externí odkazy
GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie