chroust obecný
Popis
Chroust obecný (20–30 mm) je jeden z nejznámějších českých brouků s kaštanově hnědým zbarvením. Dospělci létají v noci od dubna do června a ožírají listy dubů, buků a dalších listnáčů. Larvy žijí 3–4 roky v půdě a poškozují kořeny rostlin; v minulosti způsobovaly velké zemědělské škody. V ČR rozšířen v celém území; v posledních dekádách zaznamenán pokles populací. Zákonem nechráněný.
Období výskytu
Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).
Hostitelské rostliny
roots Poaceae
Vývoj larvy
Určovací znaky
Flower chafers or root grubs; lamellate antennal club (3–5 plates); C-shaped larvae; cos mopolitan
Rozšíření
Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 27 zemích.
Výskyt v 27 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko
Původ jména
melolontha — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu
Výskyt ve střední Evropě
Málo dotčený (LC)
Ochrana
Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.
Externí odkazy
GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie