Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíMetabletusMetabletus foveatus

Metabletus foveatus

Metabletus foveatus (Fourcroy, 1785)
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: pitted metabletus
eurosibiřský (lesy mírného pásu) téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Carabinae
Velikost
4 mm
Kategorie velikosti
velmi malý (2–5 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
M

Popis

střevlíček (Metabletus foveatus) (~4 mm) je téměř ohrožený druh čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Jarní noční střevlík lesní půdy, duben–červen. Téměř ohrožený kvůli fragmentaci a ztrátě pralesních stanovišť v ČR. V ČR téměř ohrožený (NT); zákonem nechráněný.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Notopleuron absent; 6 ventrites; stridulatory plectrum; filiform 11-seg. antennae; 5-5-5 tarsi; prognathous

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 28 zemích.

Výskyt v 28 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

foveatus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Near Threatened dle červeného seznamu

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie