Brouci ČRČeleděpotápníčkovitíNoterusNoterus crassicornis

potápníček silnorohý

Noterus crassicornis (O.F. Müller, 1776)
anglicky: stout-horned noterus
eurosibiřský (vodní prostředí) málo dotčený (LC)
Podčeleď
Noterinae
Velikost
4 mm
Kategorie velikosti
velmi malý (2–5 mm)
Aktivita
noční
Potrava
vodní dravec
Vývoj larvy
vodní substrát
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
létavý
Rozšíření
vzácný (1–5 zemí)
N

Popis

potápníček silnorohý (~4 mm) je brouk čeledi Noteridae. Larvy: vodní substrát. Dospělci aktivní celoročně ve stojatých nebo tekoucích vodách. Aktivní v noci. Vrchol rojení na jaře a na podzim. V ČR málo dotčený (LC); zákonem nechráněný.

Období výskytu

Dospělce lze potkat celoročně.

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (12 z 12).

Hostitelské rostliny

carnivore aquatic

Vývoj larvy

Prostředí larvy
vodní prostředí

Určovací znaky

No hind coxal plate; oval; yellow; burrowing in submerged vegetation

Rozšíření

Rozšíření: CZ, EE, UA.

Výskyt v 3 zemích: Česko, Estonsko, Ukrajina

Původ jména

crassicornis — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

bioindikátor vodního prostředí

Ochrana

Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie