Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíZabrusZabrus tenebrioides

hrbáč osenní

Zabrus tenebrioides
eurosibiřský (lesy) zranitelný (VU)
Podčeleď
Carabinae
Velikost
15 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
vzácný (1–5 zemí)
Z

Popis

Hrbáč osenní (13–17 mm) je černý klenutý střevlík — v ČR vzácný škůdce obilovin. Na rozdíl od jiných střevlíků se dospělci živí zrny pšenice a ječmene, larvy pak okusují listy ozimů. Byl obávaným polním škůdcem v 19. a na počátku 20. století. V ČR výskyt vázán na teplejší zemědělské oblasti s obilninami. Zákonem nechráněný.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (0 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda · dravec
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Notopleuron absent; 6 ventrites; stridulatory plectrum; filiform 11-seg. antennae; 5-5-5 tarsi; prognathous

Rozšíření

Rozšíření: UA.

Výskyt v 2 zemích: Česko, Ukrajina

Původ jména

tenebrioides — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Ohrožený druh (VU)

Ochrana

Zákonem chráněný jako ohrožený.

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie