Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíCalathusCalathus erratus

Calathus erratus

Calathus erratus C.R.Sahlberg, 1827
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: errant calathus
eurosibiřský (lesy mírného pásu) téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Pterostichinae
Velikost
11.0 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
C

Popis

střevlíček (Calathus erratus) (~11 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Jarní noční střevlík lesní půdy, duben–červen. Téměř ohrožený kvůli fragmentaci a ztrátě pralesních stanovišť v ČR. Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Notopleuron absent; 6 ventrites; stridulatory plectrum; filiform 11-seg. antennae; 5-5-5 tarsi; prognathous

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 23 zemích.

Výskyt v 23 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

erratus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Near Threatened dle červeného seznamu

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie