Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíCalathusCalathus mollis

Calathus mollis

Calathus mollis Marsham, 1802
České jméno se dosud neustálilo
eurosibiřský (lesy mírného pásu) nedostatečně známý (DD)
Podčeleď
Pterostichinae
Velikost
9.5 mm
Kategorie velikosti
malý (5–10 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
C

Popis

střevlíček (Calathus mollis) (~9 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Jarní noční dravec lesní půdy, duben–červen. Zákonem nechráněný; nedostatek dat pro hodnocení (DD).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Notopleuron absent; 6 ventrites; stridulatory plectrum; filiform 11-seg. antennae; 5-5-5 tarsi; prognathous

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 19 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 19 zemích: Česko, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

mollis — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Nedostatek dat (DD)

Ochrana

Zákonem nechráněný; nedostatek dat pro hodnocení (DD).

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie