Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíCarabusCarabus clathratus

střevlík mřížkovaný

Carabus clathratus Linnaeus, 1761
anglicky: mire ground beetle
eurosibiřský (lesy mírného pásu) ohrožený (EN)
Podčeleď
Carabinae
Velikost
23.0 mm
Kategorie velikosti
velký (20–40 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
C

Popis

Střevlík mřežkovaný (20–38 mm) je výjimečný mezi střevlíky svou schopností aktivně lovit pod vodou. Krovky jsou lesklé černé se zlatavě měděnými jamkami a vystouplými žebry. Jako vzácný lychnobiont obývá výhradně periodicky zaplavované lužní lesy a mokřady. Larvy přes den se schovávají v bahně nebo hlinitých březích, v noci loví. V ČR je ohrožený (EN); dramatický úbytek nastal s vybudováním Novomlýnských nádrží v 80. letech. Recentní výskyt je znám jen z několika lokalit na jižní Moravě (okolí Novomlýnských nádrží). Zákonem chráněn jako silně ohrožený.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Large (15–65 mm); fused elytra in many spp.; sculptured foveae+carinae on elytra; Holarctic; Carabus-type

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 18 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 18 zemích: Česko, Belgie, Bělorusko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Slovensko, Spojené království, Ukrajina, Švédsko

Původ jména

clathratus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Ohrožený druh (EN)

Ochrana

Ohrožený (EN) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie