Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíHarpalusHarpalus affinis

stonožkovec příbuzný

Harpalus affinis Schrank, 1781
anglicky: common harpalus
panonsko-stepní málo dotčený (LC)
Podčeleď
Harpalinae
Velikost
11.0 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
H

Popis

stonožkovec příbuzný (~11 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Letní noční střevlík suchých otevřených nebo písčitých stanovišť, květen–srpen. Granivorous or predatory. Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).

Hostitelské rostliny

semena (i dravec)

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Granivorous; broad pronotum; ventral tarsal setae; Harpalus+Amara; mixed diet

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 27 zemích.

Výskyt v 27 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

affinis — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Málo dotčený (LC)

Ochrana

Málo dotčený (LC) dle červeného seznamu ČR.

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie