Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíHarpalusHarpalus neglectus

Harpalus neglectus

Harpalus neglectus Audinet-Serville, 1821
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: neglected harpalus
panonsko-stepní zranitelný (VU)
Podčeleď
Harpalinae
Velikost
9.5 mm
Kategorie velikosti
malý (5–10 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
H

Popis

stonožkovec (Harpalus neglectus) (~9 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Letní noční střevlík suchých písčitých stepních stanovišť May–August. Ubývá se ztrátou kontinentálních suchých trávníků. Zranitelný (VU) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).

Hostitelské rostliny

semena (i dravec)

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Granivorous; broad pronotum; ventral tarsal setae; Harpalus+Amara; mixed diet

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 16 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 16 zemích: Česko, Bulharsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švýcarsko

Původ jména

neglectus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Ohrožený druh (VU)

Ochrana

Zranitelný (VU) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie