Harpalus progrediens
Popis
stonožkovec (Harpalus progrediens) (~9 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Letní noční střevlík otevřených písčitých nebo suchých travnatých stanovišť, květen–srpen. Téměř ohrožený kvůli intensification of agriculture and loss suchých trávníků. Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).
Období výskytu
Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).
Hostitelské rostliny
semena (i dravec)
Vývoj larvy
Určovací znaky
Granivorous; broad pronotum; ventral tarsal setae; Harpalus+Amara; mixed diet
Rozšíření
Středoevropský druh; výskyt v 7 zemích EU včetně CZ.
Výskyt v 7 zemích: Česko, Francie, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Švýcarsko
Původ jména
progrediens — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu
Výskyt ve střední Evropě
Near Threatened dle červeného seznamu
Ochrana
Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).
Externí odkazy
GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie