Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíHarpalusHarpalus serripes

Harpalus serripes

Harpalus serripes Quensel, 1806
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: serrate harpalus
panonsko-stepní téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Harpalinae
Velikost
10.5 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
H

Popis

stonožkovec (Harpalus serripes) (~10 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Letní noční střevlík otevřených písčitých nebo suchých travnatých stanovišť, květen–srpen. Téměř ohrožený kvůli intensification of agriculture and loss suchých trávníků. Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).

Hostitelské rostliny

semena (i dravec)

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Granivorous; broad pronotum; ventral tarsal setae; Harpalus+Amara; mixed diet

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 24 zemích.

Výskyt v 24 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

serripes — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Near Threatened dle červeného seznamu

Ochrana

Téměř ohrožený (NT) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie