Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíHarpalusHarpalus tenebrosus

Harpalus tenebrosus

Harpalus tenebrosus Dejean, 1829
České jméno se dosud neustálilo
Euro-Siberian (open/meadow) téměř ohrožený (NT)
Podčeleď
Harpalinae
Velikost
11.0 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
lokální (6–15 zemí)
H

Popis

střevlík tenebrosus (11.0 mm) je predátorský druh; dospělci i larvy loví jiný hmyz nebo bezobratlé. Larvy: PUDO. V ČR téměř ohrožený.

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (0 z 12).

Hostitelské rostliny

semena (i dravec)

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Granivorous; broad pronotum; ventral tarsal setae; Harpalus+Amara; mixed diet

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 12 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 13 zemích: Česko, Albánie, Bulharsko, Chorvatsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Severní Makedonie, Srbsko, Turecko, Černá Hora, Řecko, Španělsko

Původ jména

tenebrosus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Near Threatened dle červeného seznamu

Ochrana

Zákonem nechráněný; v červeném seznamu ČR veden jako téměř ohrožený (NT).

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie