Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíHarpalusHarpalus winkleri

Harpalus winkleri

Harpalus winkleri Schaub, 1912
České jméno se dosud neustálilo
eurosibiřský (lesy mírného pásu) nedostatečně známý (DD)
Podčeleď
Harpalinae
Velikost
10 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
H

Popis

stonožkovec (Harpalus winkleri) (~10 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Jarní noční dravec lesní půdy, duben–červen. V ČR nedostatek dat (DD).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (3 z 12).

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Notopleuron absent; 6 ventrites; stridulatory plectrum; filiform 11-seg. antennae; 5-5-5 tarsi; prognathous

Rozšíření

Palearktický/eurosibiřský druh; v Evropě rozšířen v 28 zemích.

Výskyt v 28 zemích: Česko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko

Původ jména

winkleri — pojmenováno na počest osoby Winkler (entomolog či přírodovědec)

Výskyt ve střední Evropě

Nedostatek dat (DD)

Ochrana

Zákonem nechráněný; nedostatek dat pro hodnocení (DD).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie