Brouci ČRČeleděstřevlíkovitíHarpalusHarpalus smaragdinus

Harpalus smaragdinus

Harpalus smaragdinus Duftschmid, 1812
České jméno se dosud neustálilo
anglicky: emerald harpalus
panonsko-stepní zranitelný (VU)
Podčeleď
Harpalinae
Velikost
10.0 mm
Kategorie velikosti
střední (10–20 mm)
Aktivita
noční
Potrava
dravec
Vývoj larvy
půda (dravec)
Generací ročně
jedna generace ročně
Létavost
proměnlivá létavost
Rozšíření
rozšířený (16–30 zemí)
H

Popis

stonožkovec (Harpalus smaragdinus) (~10 mm) je brouk čeledi Carabidae. Larvy: půda (dravci). Letní kovově zelený střevlík teplých písčitých a stepních stanovišť May–August. Aktivní v noci. Rare in CZ; limited to thermophilous open lowlands. Zranitelný (VU) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Období výskytu

led
úno
bře
dub
kvě
čvn
čvc
srp
zář
říj
lis
pro

Zeleně zvýrazněné měsíce = dospělci aktivní (4 z 12).

Hostitelské rostliny

semena (i dravec)

Vývoj larvy

Prostředí larvy
půda
Délka vývoje
1 rok

Určovací znaky

Granivorous; broad pronotum; ventral tarsal setae; Harpalus+Amara; mixed diet

Rozšíření

Evropský druh; rozšířen v 16 zemích od Z–V Evropy.

Výskyt v 16 zemích: Česko, Bulharsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Turecko, Španělsko, Švýcarsko

Původ jména

smaragdinus — druhové epiteton z latiny či řečtiny, odkazuje na charakteristický znak tohoto druhu

Výskyt ve střední Evropě

Ohrožený druh (VU)

Ochrana

Zranitelný (VU) dle červeného seznamu ČR (Hejda et al. 2017).

Podobné druhy

Pozor na záměnu s těmito druhy:

Externí odkazy

GBIF · iNaturalist · BioLib · Wikipedie